Geschiedenis Stadsknapenkoor Gorcum

Facebookpagina Stadsknapenkoor Gorcum

Het idee voor een jongenskoor in de regio Gorinchem ontstond eind 1988 en kort daarna werd met een aantal jongens begonnen. Zangles, leren noten lezen, en een paar liederen instuderen. En voordat iemand het eigenlijk in de gaten had kon, nadat er een paar mannen bij het koor waren gekomen, in het voorjaar 1989 het eerste “concertje” worden gegeven.

 

 

Het nieuwe koor kwam in een ritme van wekelijkse repetities en enkele kleine concerten geven, zoals in de kleine Lutherse Kerk in Gorinchem en in bejaardenhuizen.

Langzaamaan groeide het vertrouwen in “eigen kunnen” en werden in 1992 de 1e opnamen gemaakt voor de muziekcassette “O Praise Ye The Lord”.
In 1994 vierde het koor het 1e Lustrum met een concert, waaraan ook het Sacramentskoor uit Breda meewerkte. Het was ‘n leuke mijlpaal!
Al zong Stadsknapenkoor Gorcum dan vooral oude kerkmuziek; het ging wel met de tijd mee. In 1996 werd een doorsnee van het inmiddels grote en breed georiënteerde repertoire op CD gezet: “I Will Lift Up Mine Eyes”, een CD die tot eind 2004 nog regelmatig werd verkocht.

Het koor ontving ook voor het eerst gasten uit het buitenland. “Les Petits Chanteurs de la Croix Potencée”, een jongenskoor uit het Franse Toulouse, was een weekje te gast in Gorinchem.

Ook op andere terreinen zaten de leden van het koor niet stil. Het duurde lang, maar door het verkopen van bloemen voor moederdag, pindarotsje verkopen in het voorjaar en gesponsord meelopen met de Avondvierdaagse werden de duizenden guldens bijeengespaard om het nieuwe koortenue te laten maken in Engeland: de “academic gown”

In die tijd gingen we ook een aantal keren tijdens Herfstvakanties kamperen in de bossen van Almelo; écht een hele leuke tijd! De ideeën werden ambitieuzer: het koor wilde zich gaan wagen in het ‘hol van de leeuw’, Engeland!

Op uitnodiging van het kerkkoor van St. John the Baptist” in Tisbury, Engeland ging het koor voor het eerst op reis. We logeerde bij gastgezinnen. Het eerste concert in Engeland werd gegeven in Christ Church Cathedral in Oxford. Maar één van de mooiste concerten in het bestaan van het koor was waarschijnlijk de allereerste “Evensong” in Engeland, in Salisbury Cathedral.

Terugblik eerste Engelandreis in PDF 

In april 1999 vierde het koor haar 10-jarig jubileum met een concert waarin Vivaldi’s “Gloria” werd uitgevoerd. Alweer een mijlpaal voor ‘n jongenskoor in “moderne tijden”.

Terugblik 10- jarig jubileum in PDF 

Eind april 2000 was het “Choir of boys and Men of All Saints’ Church” from Peterborough, UK (“All Saints”) een week te gast bij het koor. In die week zong All Saints een aantal concerten, zoals in de HH. Petrus en Pauluskerk in Amsterdam (“de Papagaai”), De koren hielden een gezamenlijk concert op 28 april 2000 in de Grote Kerk van Gorinchem, waarvan toen een live opname werd gemaakt.

In 2000 werd een CD opgenomen met Harmen Huigens (solo jongenssopraan) 

In 2001 werd weer een Engelandreis gemaakt Een terugblik op deze fraaie, succesvolle Engelandreis met mooie foto’s van de plaatsen waar het koor heeft gezongen.

Terugblik Engelandreis in PDF

Nico over Engeland – Sebastiaan over zijn overgang van sopraan naar countertenor in PDF

Dirigentenpraat over de opname voor de nieuwe CD en over de Engelandreis; een terugblik op het (laatste) Koorkamp  en een terugblik op het korte bezoek van en het concert met “Bonifantes Boys Choir” uit het Tsjechische Pardubice, 28 juni 2002.

Lees hierover in Koorant van 1 oktober 2002 (PDF)

Op 2 mei 2003 mocht het koor, met de welwillende toestemming van de Deken en het Kapittel van Southwell Minster, Southwell UK en met de fijne medewerking van de eerwaarde Deken David Leaning (die voorging) de Evensong waarin ze zongen, opnemen voor een CD (beschikbaar via deze site). Het is een mooi toonbeeld geworden van wat Stadsknapenkoor Gorcum (mede) tot doel had: zingen in de traditie van de (Engelse) kathedrale koormuziek.

d

Oktober 2003: Bezoek van vrienden van All Saint’s Parish, Peterborough, UK, verblijvend bij gastgezinnen van het koor. Verslag in PDF

Over ledenwerving (alweer – een jarenlange zorg!); zingen aan boord van m/s “Amadeus Symphony” ; het 15-jarig jubileum en de voorbereidingen voor het Jubileumconcert dat gepland was (!) met de Merwe Sinfonietta. Verslag in PDF
In “moderne tijden” bleek het niet meer mogelijk om voldoende jongens te interesseren om te zingen in een jongenskoor dat kathedrale, klassieke muziek zingt. Daarom moest besloten worden om in plaats van het 15-jarig Jubileumconcert het laatste Kerstconcert  te zingen: dat gebeurde op 17 december 2004 in de Grote Kerk van Gorinchem.
Het was een mooi maar ook treurig en emotioneel afscheid van 15 jaar Stadsknapenkoor Gorcum.